Met wijn in het glas kun je gedurende deze zomerse maand een smakelijke wereldreis maken. Via bijvoorbeeld een bubbel uit Chili, een ‘sexy’ rode Pays d’Oc, een bijna vederlichte Vinho Verde uit Portugal, stoere rode soorten uit zowel Argentinië als Toscane, een kwartet Franse rosés en een verkwikkend witte uit Nieuw-Zeeland. Voorts nemen de proefprofs van Perswijn je mee naar Cahors. Terwijl je bovendien een virtuele wandeling kunt maken door het mooie München – dat maar liefst zo’n zestig musea telt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 ***

Arthur Metz Cuvée Prestige
Crémant d’Alsace
Westelijk van Straatsburg, in Marlenheim en aan de noordpunt van de Route du Vin, floreert
de firma Arthur Metz.  Het bij de groep Grands Chais de France behorende bedrijf bestaat bijna een eeuw en verwerkt druiven van ongeveer 1000 hectare. De nadruk ligt op Crémant d’Alsace, waarvan de jaarproductie zo’n 7,5 miljoen flessen bedraagt. Voor de Cuvée Prestige selecteerde men auxerrois, pinot blanc, pinot en riesling, een melange die à la Champagne werd verwerkt, dus via een tweede gisting op fles, en die vervolgens  een jaar kelderrust kreeg. Het resultaat is een fijn schuimende wijn, flink fris, lekker levendig, zacht droog en met elementen van heel licht gekruid wit fruit plus een partje groene appel. Vorige maand hebben we er met vrienden thuis van genoten bij eerst amuses en vervolgens een gerecht van o.a. witte asperges, linzen en gebakken zalm. De wijn kost €7,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

Valdivieso Brut
Chile
Terwijl Alberto Valdivieso luisterde naar een pianorecital van Bach had hij een visioen. ‘Het was er een van Champagne, zo goed als de fijne Clicquot die Doña Camila die avond schonk, maar niet uit Frankrijk, uit Chili!’ Waarna hij besloot om zo’n wijn in zijn geboorteland te gaan maken.  Alberto reisde naar de Champagne om daar de technieken te bestuderen, terwijl hij bovendien als eerste in Chili druivenstokken van chardonnay en pinot noir plantte. In 1887, twaalf jaar na het recital, opende Alberto de eerste fles met zijn eigen bubbelwijn. Dit type is de grote specialiteit van Valdivieso bleven. Een vriendelijk geprijsde variant is de Valdivieso Brut die zijn belletjes kreeg dankzij een tweede tankgisting en werd samengesteld uit chardonnay (50 procent) en pinot noir, met een verscholen deel sémillon. Behalve lekker fris smaakt deze vrolijk bruisende brut een tikje mild (11 gram suiker per liter), zacht fruitig en zacht kruidig. Fles €7,99 bij www.gall.nl, zie de banner.Cueva del Chamán Blanco Verdejo 2020
Almansa
In de Spaanse wijnstreek Almansa, zo ongeveer gelegen tussen Alicante en de Spaanse Hoogvlakte, groeide de Coöperatie Sante Cruz de Alpera uit van heel klein (25 leden) tot behoorlijk groot (400+ leden). En van de 3000 hectare wordt pakweg een derde  organisch bewerkt. Blauwe variëteiten domineren de aanplant, maar ook de witte, uit Rueda afkomstige, biologische geteelde verdejo is present. Het oogstjaar 2020 daarvan typeert zich door elegantie (12,5 procent alcohol), een sappige frisheid (nachtpluk, hoog gelegen wijngaarden), bladgroen en frisse citrus plus een vleugje tropisch fruit. Zalig op een zonnige dag. Prijs €9,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

Domaine de la Verpaille Vieilles Vignes 2018
Mâcon-Villages
Een paar decennia geleden stapten Baptiste en diens vrouw Estelle Philippe over op biologische druiventeelt. En ze werken in principe alleen met natuurlijke gisten. Hun wijngoed ligt in de zuidelijke Bourgogne, behoort al vijf generaties aan dezelfde familie, omvat 20 hectare en heet Domaine de la Verpaille. Van het vrij beperkte gamma – dat alleen wijnen van chardonnay bevat, plus een bubbel van gamay – is de Mâcon-Villages Vieilles Vignes 2018 (van circa honderd jaar oude stokken) een uiterst aantrekkelijke. Dit gezien zijn mondvullende, zuivere, licht notige, ietwat kruidige, zacht citrusachtige en zeker niet te rijpe smaak. Richtprijs rond de €15, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

Excellent Selectie Grüner Veltliner 2020
Kamptal
De familie Steinschaden in Engabrunn is de producent van deze typisch Oostenrijkse wijn. Voornoemd dorp ligt binnen de lössrijke regio Kamptal, waar met name de supervariëteit grüner veltliner voortreffelijk gedijt. En in de kelder vind je het grootste  vulbare wijnvat van Oostenrijk, alsmede de oudste wijnpers (uit 1564). Albert Heijn selecteerde bij Steinschaden de Kamptal Grüner Veltliner 2020, een plezierige tafelgenoot (asperges/ tapas/quiches/vis/schnitzels), frissig, sappig, licht kruidig, met wat heel licht drupsachtig citrusfruit en een snufje witte peper. Prijs €6,99, zie www.ah.nl en de banner.

 

 

Louis Latour Bourgogne Aligoté 2019
Bourgogne
Witte wijnen van de Bourgondische aligoté druif plachten zo onaangenaam zuur te zijn dat burgemeester  Kir van Dijon propageerde om ze met crème de cassis te vermengen. Die situatie is echter veranderd. Goede producenten weten tegenwoordig van aligoté attractieve wijnen te maken die in pure vorm perfect smaken en juist niet gebaat zijn met een scheutje likeur. Een heel smakelijke is de 2019 van Louis Latour. Deze Bourgogne Aligoté is een sappig frisse, vrij volle creatie die trakteert op geel fruit, een minisnufje kruiden en een hint van notigheid. Kostelijk bij o.a. een quiche lorraine en gebakken vis besprenkeld met citroensap. Fles €11,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

Rock ’n Rolle Star 2019
Pays d’Oc
Het grote wijnhuis Badet Clément (jaaromzet 16 miljoen flessen) werkt sinds dit jaar samen met de in Waddinxveen gevestigde groep Delta Wines, dit om de merklijn Rock ‘n Rolle in de markt te zetten. Een lijn waarbij ook een Nederlandse dj betrokken is,  alsmede een grafisch ontwerper uit ons land. Deze vineuze coalitie heeft inmiddels diverse creaties uitgebracht, waaronder witte Star 2019. Het is een blend waarin – uiteraard – het druivenras rolle een hoofdrol(le?) speelt, met ondersteuning van chardonnay. En beide van oude stokken. Rolle is overigens een synoniem voor vermentino. Uit de vrolijk uitgedoste fles vloeit een solide wijn, eerder heavy metal dan rock & roll, heel sappig, enigszins notig, wit fruitig en licht kruidig. Ongetwijfeld zal hij swingen bij o.a. kip, kalkoen en schnitzels. Richtprijs €8,99, adressen via www.coenecoop.com.

 

 

Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2020
Marlborough
Als je voor Sauvignon Blanc één Nieuw-Zeelandse producent blind kunt vertrouwen, is dat Villa Maria. Een groot familiebedrijf, gesticht door George Fistonich en overladen met onderscheidingen. Druiven voor de Organic 2020 kwamen van een laag renderende wijngaard waar de teelt via organische principes en methoden geschiedt. Alle details samen hebben een bleke, geurige, superieure Sauvignon gegeven, knisperend fris maar vanwege zijn sappigheid en redelijk stevige structuur zeker niet strak, terwijl groene kruiden, wat buxus en groen fruit hoogst plezierige additionele impressies geven. Gekocht bij www.plus.nl voor €9,49.


Domaine Dupont-Fahn « Cuvée Rosée » 2019
Auxey-Duresses
Je moet maar durven om pinot noir druiven, waarvan de rode Bourgognes makkelijk kunnen worden verkocht, te gebruiken voor een rosé – die dan ook nog vatrijping ondergaat.  Maar op het kleine Domaine Dupont-Fahn doet men dit al decennia. Het wijngoed zelf is gevestigd bij Monthelie, maar voor de “Cuvée Rosée” gebruikt men druiven uit het naburige Auxey-Duresses. De bleek oranje getinte jaargang 2019 biedt een ferme, behoorlijk volle smaak die  een frisse kern heeft, hints van kruidig hout en noten, en zacht fruit van o.m. gele vruchten. Fles €20,50 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

 

Mouton Cadet Les Parcelles 2020
Bordeaux
Het lijkt weinig, de ruim 6 procent rosé die het Bordeaux gebied levert, maar gezien de omvang van deze streek gaat het toch om meer dan 25 miljoen flessen. En dat aantal lijkt gestaag te stijgen.  Een succesvol merk dat hierop inhaakt is Mouton Cadet dat van het oogstjaar 2020 een Bordeaux rosé lanceerde met de naam Les Parcelles. Als basis dienden de druivenrassen merlot en cabernet sauvignon, dezelfde die gebruikt worden in talloze rode wijnen uit de regio. Toch doet de Les Parcelles in geen enkel opzicht denken aan rode Bordeaux. De wijn smaakt eerder enigszins vet dan elegant, en neigt meer naar mild dan droog. Terwijl het drupsachtige fruit niet dat is van bessen, maar doet denken aan peer, perzik en sinaasappel, met nog een klein kruidje toe. We dronken ‘m graag bij een gerecht met o.a. couscous en York ham, en deze Les Parcelles staat al op de lijst voor lasagne. Richtprijs €13,95. Zie o.a. www.perfectewijn.nl. Meer adressen via www.walravensax.nl.

Robert Vic Délicate 2020
Pays d’Oc
In de Languedoc produceren Aurélie Vic (zij is de wijnmaakster) en haar man Jérôme een royale reeks wijnen, grotendeels van eigen grond (270+ hectare, biologisch gecertificeerd, rond een oud château, foto).  Een van hun merklijnen heet Robert Vic, een naam waaronder een geslaagde rosé werd uitgebracht, de Délicate 2020. Het druivenras dat Aurélie hiervoor gebruikte is de blauwe grenache. De voor zijn Zuid-Franse herkomst verrassend frisse en tegelijk vrij elegante mooie-dagenwijn smaakt enerzijds kruidig en anderzijds discreet naar drupsachtig fruit van grapefruit plus sinaasappel. De met een glazen stopper voorziene fles draagt een richtprijs van €8,50. Adressen via www.boomsma.frl.

 

 

Via Caritatis Vox Angelorum 2020
Ventoux
Aan de voet van de Mont Ventoux ontstond anno 2015 een bijzonder wijnverbond, Via Caritatis.  De monniken en nonnen van het Abdij Sainte Madeleine du Barroux gingen samenwerken met leden van de coöperatie in Beaumont du Ventoux. De kloosterlingen brachten 10 hectare in, de coöperateurs nog eens 20. Het accent ligt op rode wijnen, maar vorig jaar werd ook een fraaie, ferme rosé gelanceerd. Voor 90 procent bestaat deze uit grenache, voor 10 uit syrah. Behalve sappigheid offreert de wijn opwekkende zuren, kruidigheid en plezierig wat mild fruit, richting perzik en bes. Via Caritatis wordt geïmporteerd door www.mondovino.nl, het door Bert en Ella van Beek gedreven bedrijf dat voor Vox Angelorum €12,25 per fles rekent.

Aguaribay Malbec 2018
Argentina
Van de diverse Rothschild families is de Zwitserse tak vermoedelijk de rijkste. Behalve met bankieren is deze zeer actief met resorts, restaurants, kaasproductie en andere zaken, waaronder wijn.  Het was baron Edmond de Rothschild die met wijn begon door anno 1973 Château Clarke te kopen in Listrac-Médoc. Waarna diens zoon Benjamin activiteiten ontwikkelde in andere Bordeaux districten, in Zuid-Afrika, in Argentinië, in Rioja en in  Nieuw-Zeeland. De snel levende Benjamin overleed in januari van dit jaar, hij was 57, en werd opgevolgd door zijn vrouw Ariane (foto), een zakelijk zeer deskundige persoonlijkheid die ook veel doet aan liefdadigheid. Het was Benjamin die ruim twintig jaar geleden 100 hectare met duivenstokken plantte in Mendoza, 120 kilometer bezuiden de gelijknamige Argentijnse stad, en op 1100 meter hoogte. De daarvan vervaardigde Aguaribay Malbec 2018 smaakt stevig en sappig, met nog frisheid, veel donkere aroma’s (drop, laurier, leder) en zondoorstoofd zwart fruit. Richtprijs €9,95. Het is Les Grands Chais de France die deze en andere wijnen van Domaines Edmond de Rothschild sinds dit voorjaar distribueert.

 

 

Domaine des Conquêtes, Guillaumette Rouge 2019
Pays d’Oc
Heel vlezig en sappig, en dik voorzien van mild zwart fruit plus donkere, droppige en discreet kruidige nuances, ziedaar de best dimensionele Guillaumette. Deze donkerrode wijn werd gecreëerd op Domaine des  Conquêtes dat in het Zuid-Franse wijndorp Aniane over 16 hectare van doorgaans zeer stenige grond beschikt. De eigenaren, zus Emilie en broer Charles Ellner, stelden hun Pays d’Oc samen uit syrah (36 procent, zie de foto van het perceel, met in de verte Aniane), grenache (25 procent) plus een minder gebruikelijk complement van cabernet franc, marselan, mourvèdre en Corsicaanse nielluccio – vandaar die complexiteit. Deze fris te schenken wijn kost €9,75 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Freemark Abbey Cabernet Sauvignon 2015
Napa Valley
In Californië geldt Freemark Abbey als een soort boegbeeld voor hoogwaardige Cabernet Sauvignon – en dat al decennia. Het historische, prachtig gerenoveerde kelder- en ontvangstcomplex ligt in de Napa Valley die tevens de regio is waar de druiven werden geoogst voor de Cabernet Sauvignon 2015.  Die overigens ook een kwart van andere Bordeaux rassen bevat, namelijk merlot (ruim 16 procent), malbec, petit verdot en cabernet franc. Net als een grote Bordeaux werd ook deze melange lang op vat gelegd, meer dan twee jaar in fusten van Frans eikenhout (circa een derde nieuwe) en een minderheid van Amerikaans. Het resultaat is een gespierde, bijna heftige, karaktervolle wijn met mild kruidige, welhaast enigszins rokerige en tegelijk chocoachtige roosteraroma’s, gecompleteerd door donkere, lederachtige tonen en het allerrijpste, zachte fruit van o.a. bessen en pruimen. Zijn grote reputatie wordt weerspiegeld in zijn prijs: www.wijnkring.nl rekent €59,95 per fles.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

No Sex for Butterfly Syrah-Pinot Noir 2019
Pays d’Oc
Waar deze intrigerende naam op duidt? De gebroeders Basile en Nicolas Ricome, die het familiale  Vignobles D. Ricome (inclusief Château de Valcombe) leiden, niet ver van Nîmes, leggen graag uit waarom. ‘Als twee vlinders seks hebben, ontstaan kleine rupsjes die schadelijk zijn voor onze druiven.’ Achter deze boodschap gaat wel een heel plezierige rode biowijn schuil, een compositie met veel syrah (de meest aangeplante variëteit op het bijna 90 hectare tellend wijngoed), met als supplement pinot noir. Het duo heeft een vitale, dus frisse wijn gegeven die genereus voorzien is van zowel besfruit als zwarte vruchten, met een hintje van laurier in de achtergrond. Deze prima Pays d’Oc draagt een adviesprijs van €12,95, verkoopinfo via www.intensewines.com.

Patriarche Beaujolais-Villages 2020
Beaujolais
Wat een genoegen om weer eens een jonge, echt goede en redelijk geprijsde Beaujolais te ontdekken,  perfect om gekoeld te drinken op een mooie lentedag. Het is de Beaujolais-Villages van Patriarche Père & Fils, een in Beaune gevestigd, sjiek behuisd bedrijf dat zo’n 240 jaar geleden werd gesticht. De van gamay vervaardigde wijn heeft een donkerrode kleur en, zoals behoort, een fris fruitige smaak met behalve besfruit ook een vleugje laurier in zijn aroma. Bij www.coop.nl kost een fles €6,99.

 

 

The Flipside Tempranillo Organic 2010
Spain
Als trefzeker tegendraads, zo zou je deze door Derrick Neleman & co gecreëerde wijn  kunnen beschouwen. Enerzijds verschijnen steeds vaker vineuze bommen met 14,5 tot 15 procent alcohol, maar anderzijds, in bescheidener mate, wijnen met juist  heel weinig alcohol.  Zo bevat de rode The Flipside (er bestaat ook een witte variant, en beide versies hebben een trekweg etiket) slechts 10,5 procent. Terwijl geen ‘compenserende’ ingrediënten werden toegevoegd. Zou dat lagere alcoholgehalte als storend worden ervaren? Antwoord: helemaal niet. De donkerrode Spanjaard kwam zelfs behoorlijk vlezig over, met in zijn tevens fris sappige smaak flink wat fruit van bessen, rode en zwarte vruchten. Zijn prijs loopt vrijwel parallel met zijn alcohol, namelijk bijna een tientje, €9,95. Zie www.neleman.org voor verkoopadressen.

Viticcio Ferraio 2016
Toscana
Het is een heerlijk adres om te verblijven, Fattoria Viticcio, gelegen in het heuvelland bij Greve in Chianti. Het domein beschikt namelijk over negen luxueuze appartementen, en heeft tevens een zwembad. Maar Viticcio biedt ook heerlijke vini, van 120 hectare binnen Chianti Classico en de Toscaanse kustzone Maremma. Hoe heerlijk die wijnen kunnen zijn, toont de Viticcio Ferraio 2016, een kosmopolitische blend van sangiovese (40 procent) plus gelijke delen cabernet sauvignon en merlot, met nog 10 procent petit verdot. Na een jaar rijping in gebruikte kleine en grote fusten ontstond een sappig frisse, ferme Toscana met in zijn aroma een mix van milde donkere elementen, vaag richting katjesdrop, en mild zwart fruit. Molto bene bij o.a. rundvlees en lamsvlees. Richtprijs €12,50, adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Bodegas Barbadillo Pastora
Manzanilla Pasada
De meest onderschatte wijnsoort ter wereld? Voor mij is dat Sherry. Ongelooflijk wat er allemaal voor komt kijken om deze volstrekt unieke, licht met alcohol versterkte wijn te creëren. Die overigens verschillende, zeer uiteenlopende gedaanten kent. Wat de droge soorten betreft is Manzanilla mijn favoriet. Het eerste en dus oudste, uit 1827 daterende merk van deze altijd beendroge, zeefrisse wijn is Pastora van Bodegas Barbadillo. Een Manzanilla die gemiddeld genomen negen jaar op vat verblijft, maar toch nog heel fris smaakt. Dit dankzij de dikke laag flor (grijswitte gistcellen) die in de Andalusische havenstad Sanlúcar de Barrameda spontaan op het wijnoppervlak groeit. Hoe de Pastora verder te beschrijven? In elk geval als intens, notig, memorabel – en delicieus bij zowel tapas als sushi. Bij www.grandcruwijnen.nl kost een halve fles €17,95.

 

 CAHORS

Wijnen uit het Franse Zuidwesten stemmen ons een beetje nostalgisch, schrijft de redactie van Perswijn. Ooit waren we kind aan huis bij de wijnbedrijven uit streken als Madiran, Cahors en Bergerac. Maar de wijnen zijn een beetje weggegleden uit onze aandacht. Wellicht omdat er overal ter wereld goede wijnen worden gemaakt, maar toch ook wel omdat er in dat deel van Frankrijk niet zoveel gebeurt. Geen nieuwe wijnbedrijven die aan de weg timmeren, geen nieuwe, bijzondere wijnen. Tijdens een proeverij konden we echter constateren dat Cahors de uitzondering is die de regel bevestigt. Daar gebeurt wél wat en je ziet er mooie nieuwe wijnen, modern en opwindend. Het is ironisch dat dit (mede) mogelijk is gemaakt door de opkomst van de lokale druif malbec, waar Argentinië zo lekker mee aan de weg timmert. Zo helpt de ‘Nieuwe Wereld’ de ‘Oude’.
De wijnen werden geproefd door Lars Daniëls en Ronald de Groot uit Riesling glazen van de serie Riedel Veritas. Alle vermelde Cahors werden gemaakt van een overgrote meerderheid malbec, en ontvingen minstens vier sterren van een mogelijke vijf.

ASTROLABE 2016
GEUR tabak en pruimen, kruiden, leer, breed
SMAAK stoer, mooi gerijpt, zachte tannine
www.dgswijn.nl, €12,95

CHÂTEAU DE CÉNAC, CUVÉE PRESTIGE 2015
GEUR kersen, kruidnagel, fijn fruit
SMAAK stevig en sappig, mooi fruit, rijpe tannine
www.cahors.nl, €12,50

CHÂTEAU COMBEL LA SERRE, LA CUVÉE CHÂTEAU 2018
GEUR rijp en zwoel, kruiden, pruimen
SMAAK zacht en rijp, fijne zuren, modern
www.degoudenton.nl, €18,95

CHÂTEAU LES CROISILLE, CALCAIRE 2018
GEUR zwoel, cassis, kersen, pruimen, vanille
SMAAK krachtig en stevig, zuren, tannine, diepgang
www.artisanwines.nl, circa €20

CHÂTEAU LES CROISILLE, SILICE 2018
GEUR kersen, kruiden, peper, intens, reductie
SMAAK jeugdig, elegant, sappig, opwekkend
www.artisanwines.nl, €15 à €16

CHÂTEAU CROZE DE PYS, PRESTIGE 2016
GEUR zoet fruit, kersen, bramen, open
SMAAK sappig en kruidig, zoethout, lichte tannine
www.cahors.nl, €11,50

CHÂTEAU DE GAUDOU, CHÂTELET DE GAUDOU 2017
GEUR krachtig, zwart fruit, peper, kruiden
SMAAK sappig, elegant, fruitig, opwekkend
www.colaris.nl, €9,95

CHÂTEAU DE GAUDOU, GRANDE LIGNÉE 2018
GEUR zwoel, rijp, peperig, vanille, cassis
SMAAK elegant en sappig, opwekkend, goede tannine
www.colaris.nl, €11,50

CHÂTEAU HAUT-MONPLAISIR, TRADITION 2015
GEUR heerlijk fruit, kersen en bramen
SMAAK kruiden, lekker stevig en sappig
www.cdw88.nl, €9,95

CHÂTEAU HAUT-MONPLAISIR, TRADITION 2017
GEUR kruidnagel, pruimen, cassis
SMAAK elegant, sap, opwekkend, aangenaam
www.ah.nl, € 8,99

CHÂTEAU HAUT-MONPLAISIR, TRADITION 2015
GEUR heerlijk fruit, kersen en bramen
SMAAK kruiden, lekker stevig en sappig
www.cdw88.nl, €9,95

CHATEAU LAMARTINE, CUVÉE PARTICULIERE 2018
GEUR fijn fruit, kersen, bramen, vanille, verleiding
SMAAK heerlijk sap en fruit, fijne tannine, zacht
www.lesgenereux.nl, €14,95

CHÂTEAU LACAPELLE CABANAC, PRESTIGE 2016
GEUR breed, zwoel, vanille, kersen, pruimen
SMAAK krachtig, rijp, verleidelijk, mooie tannine
www.cahors.nl, €12,75

CHÂTEAU LA GINESTE, QUID VIN NATURE 2018
GEUR kruiden en pruimen, ontwikkeld
SMAAK fruitig, sap, fijne zuren, opwekkend
www.cahors.nl, €14,50

CHÂTEAU LAMARTINE, EXPRESSION 2016
GEUR rijp, krachtig, bijna overrijp, pruimen
SMAAK intens, zwoel, zachte tannine
www.lesgenereux.nl, € 30,60

CHÂTEAU LAMARTINE, TRADITION 2016
GEUR kruidig, chocola, kruidnagel, pruim
SMAAK fruitig, sappig, kersen, opwekkend
www.lesgenereux.nl, €12,20

CHÂTEAU DU PORT, CARTERAIE 2016
GEUR kersen en kruiden, laurier
SMAAK sappig en fruitig, stoere tannine na
www.cahors.nl, €7,49

CHÂTEAU SAINT DIDIER DE PARNAC, CALOS GRAND RÉSERVE 2016
GEUR kruiden en vanille, pruimen, fijn
SMAAK intens, duidelijke tannine, diepgang
www.cahors.nl, €14,95

CHÂTEAU VINCENS, ORIGINE 2016
GEUR zwoel, kruiden, pruimen, kersen
SMAAK kruidig, sappig, stevig, goed fruit
www.wijnbeurs.nl, € 9,49

CROCUS, L’ATELIER  2018
GEUR puur fruit, pruimen, vanille, chocola
SMAAK stevig en sappig, mooie zuren en tannine
www.henribloem.nl, €12,95

MAS DEL PÉRIÉ – FABIEN JOUVES, LES ACACIAS 2018
GEUR rijp, kruidig, leer, zwoel, pruimen
SMAAK stoer, goede zuren en tannine, opwekkend
www.champagnist.nl, €34,48

MAS DEL PÉRIÉ – FABIEN JOUVES, HAUTE CÔT(E) DE FRUIT 2018
GEUR zwoel en rijp, kruiden, fruit, breed
SMAAK zacht en verleidelijk, mild, rijp, confituur
www.champagnist.nl, circa €14

PRIEURÉ DE CÉNAC 2016
GEUR pruimen en zoethout, kruiden
SMAAK elegant en sappig, stevig, duidelijke zuren
www.monnik-dranken.nl, €14 à €15

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


MÜNCHEN
MUSEA & MONUMENTEN

We associeerden München voornamelijk met bier (denk aan de Oktoberfeesten, en er zijn zes brouwerijen), met voetbal (Bayern-München speelt in een van Europa’s modernste stadions) en wellicht met auto’s (hoofdkwartier BMW, gebouwd in de vorm van vier cilinders), maar het blijkt toch vooral kunst te zijn die Duitslands derde stad typeert – en zo aantrekkelijk maakt om te bezoeken. Zo telt München niet minder dan zo’n zestig(!) musea, de meeste gewijd aan beeldende kunst. Bovendien vind je er prachtige, vaak monumentale uitingen van bouwkunst. Hoe je de fraaiste kunstuitingen kunt ontdekken? In de eerste plaats te voet. De door een ringweg omgeven Altstadt heeft een flinke voetgangerszone die aan de westkant begint bij een van de drie bewaard gebleven stadspoorten, de Karlstor, waarvan de origine meer dan acht eeuwen terug gaat. Bij de poort ligt een rond fontein met uitzicht op het imposante, 19e-eeuwse paleis van justitie dat gemarkeerd wordt door een grote koepel (foto). Eenmaal de poort onderdoor kom je in de altijd drukke Neuhauserstrasse met zijn winkels, restaurants, cafés, terrassen en historische panden. Een daarvan, vrijwel meteen links, is de Bürgersaalkirche die beneden een kleine, intieme laag gewelfde gebedsruimte heeft met gebeeldhouwde voorstellingen rondom, en die boven een hoge, schitterende zaal blijkt te bezitten (vaak helaas wat duister). Verderop langs dezelfde straat, voorbij de statige Alte Akademie, staat de barokke kerk St. Michael met zijn fraaie, hoge voorgevel. Even voor 1600 werd dit aan Jezuïeten behorende godshuis gebouwd. Er worden regelmatig uitvoeringen van kerkmuziek gegeven door het eigen orkest en leden van een zestal vocale ensembles. Het interieur is bepaald door wit geornamenteerde muren en een rijke collectie religieuze kunst. Schuin achter de St. Michael, die ook als hofkerk heeft gefungeerd, rijzen de markante, iconische koepeltorens omhoog van de Dom Zu Unseren Lieben Frau, beter bekend als Frauenkirche. Langs de domkerk lopend beland je vanzelf in, zowaar, de Weinstrasse die voert naar Münchens centrale plein, de Marienplatz. Onze eerste gedacht was: we zijn op de Grote Markt van Brussel.  Want flamboyante Vlaamse gotiek springt je tegemoet, via het Neues Rathaus. Dit beeldschone gebouw met zijn spitse toren verrees vanaf 1867 en vormt de zetel van de gemeenteraad. Dagelijks om 11, 12 en 17 uur komen drommen mensen kijken en luisteren naar het klokkenspel met zijn dansende figuurtjes. Overigens kan de toren worden beklommen, met als beloning een riant uitzicht over de stad, tegen een ver decor van Beierse bergen. In de toren is een leuk Spielzeugmuseum ondergebracht, geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Haaks op het Nieuwe Raadhuis staat het kleinere,  lagere, witte Altes Rathaus  dat een opvallende, hoekige zijtoren heeft en bijzondere balzaal. Op het plein zelf, dat 100 x 50 meter meet, staat de 17e-eeuwse Mariensäule met bovenop een gouden maagd Maria. Met deze zuil werd gememoreerd dat Zweedse bezetters de stad hadden gespaard voor vernietiging.
Direct achter het plein is de oudste kerk ter plekke te vinden, de Alter Peter, officieel Peterskirche die een 11e-eeuwse origine heeft. Het interieur

bestaat uit een stuk of twintig altaren, en via ongeveer driehonderd treden kan een panoramaplatform worden bereikt. Voor een hapje en een drankje is, niet ver zuidelijk van de Marienplatz, de aloude Viktualienmarkt normaliter een prima plek. Wie in noordelijke richting loopt,  komt bij de immense Residenz. Het hoofdgebouw van dit paleis kwam anno 1835 gereed in opdracht van koning Ludwig I – en palazzi in Florence dienden als model. De residentie verrees naast een ouder gebouw met daarin het 16e-eeuwse Antiquarium, een 60 meter lange bogenhal die duizelingwekkend weelderig werd ingericht (foto). Ook in de eigenlijk Residenz zijn een stuk of tien zalen te zien  vol pracht en praal.
Verder noordelijk vanaf de Residenz strekt zich ’s werelds grootste stadspark uit, dat zelfs  Central Park verslaat. Het heet Englischer Garten en bestaat uit weidse gazons,  bossages, struikgewas, bloemperken en waterpartijen. Het riviertje Eisbach stroomt er met zo veel vaart doorheen dat dat bij een kleine waterval aan de Prinzregentenstrasse door jongens vaak wordt…gesurft. Heel uniek én gedurfd. Langs dezelfde straat zijn twee musea gelegen. Het pompeuze, door  Hitler gebouwde Haus der Kunst is vandaag de dag een tempel voor moderne kunst waar wisselende tentoonstellingen worden georganiseerd. Een van de grootste momenteel (tot 27 januari 2019) omvat plusminus tweehonderd werken van de intens creatieve, politiek begane Jörg Immendorff (1945-2007). Een paar honderd meter verderop prijkt het van buiten fraaie Bayerisches Nationalmuseum waar de geschiedenis, de folklore, streekkunst en ander aspecten van Beieren worden gepresenteerd.  Plus een verzameling kribben met meer dan zestigduizend Italiaanse figuurtjes. Een hele groep musea werd bijeengebracht in het zogeheten Kunstareaal, een omvangrijk museumkwartier dat van het Hauptbahnhof snel te bereiken is met o.a. de museumbuslijn 100. Beeldende kunst van wereldklasse   is te zien in de Alte Pinakothek, in de Neue Pinakothek en in het Lenbachhaus. In andere gebouwen zijn collecties gewijd o.a. antiquiteiten, het oude Egypte, kristal en paleontologie. Alleen al in de Neue Pinakothek en het Lenbachhaus hebben we, inclusief een ontspannen lunch, bijna een hele dag doorgebracht.
Ook in en rond Schloss Nymphenburg, aan de rand van het centrum (trams 12, 16 of 17 van Hauptbahnhof), kun je heel wat uren aangenaam spenderen. Samen met zijn uitgestrekte park van 180 hectare  is dit een van Europa’s grootste (sier)kasteelbezittingen. Met de bouw werd begonnen in 1664, door keurvorst Ferdinand Maria van Beieren, waarna diens opvolgers het gestaag complex uitbreidden met steeds weer nieuwe vleugels en los staande gebouwen, zoals een jachtpaviljoen. De meeste panden staan in een halve cirkel rond een vijver en haaks op een speciaal aangelegd kanaal. Het paleisachtige hoofdgebouw heeft op zijn eerste museumetage een spectaculaire zaal waarvan kleurrijke fresco’s, kroonluchters en andere ornamenten een feest vormen voor het oog. De zalen ernaast zijn meestal stijlvol  ingericht met meubilair van eeuwen geleden. Nog helemaal authentiek is de groene slaapkamer waar in 1845 Ludwig II werd geboren, de latere vorst die o.a. het sprookjeskasteel Schloss Neuschwanstein liet bouwen. Opmerkelijk zijn twee series schilderijen die in koninklijke opdracht  werden gecreëerd: een galerij van zestig aristocratische schoonheden (waaronder de legendarische Duchesse de Berry) aan het hof van Lodewijk XIV, de Zonnekoning, en een andere galerij met drie dozijn meisjes en vrouwen uit alle lagen van de Beierse bevolking. In een zijpaviljoen toont het Marshallmuseum ’s werelds grootste verzameling van koninklijke koetsen, waaronder een gouden koets. In weer een ander gebouw heeft men  een prachtige porseleincollectie ondergebracht. En er is meer, waaronder parkpaleisjes, een botanische tuin en een pagode. Op Schloss Nymphenburg raak je niet uitgekeken – en het hetzelfde geldt voor München zelf.

Voor meer informatie over München zie www.simply-munich.com.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*******************************************************

De wijnen van Quinta de Soalheiro werden een internationale maatstaf voor wijnen van de witte variëteit alvarinho. Het domein ligt in een vallei in het typische Vinho Verde landschap; een Noord-Portugese lappendeken van bossen en heuvels, met daartussen druivenakkers. Een passie voor wijnmaken, of noem het een roeping, leidde João António Cerdeira ertoe om binnen Minho, in de jaren zeventig van de vorige eeuw, de eerste alvarinho stokken te planten. Daarmee werd hij tevens de eerste Alvarinho producent in  de Monção en Melgaço, de tegenwoordig meest gerenommeerde subregio van Vinho Verde.

Luís Cerdeira, zoon van João Antonio en wijnmaker op het familiedomein, is een vrolijke verschijning. En roept, wanneer hij buiten de Quinta staat met op de achtergrond het prachtig glooiende landschap: ’Het lijkt wel een schilderij, maar net als in de wijngaarden, is ook dit uitzicht altijd in beweging. Soalheiro staat voor zonnig. Dit zonnige karakter laten wij terugkomen in onze frisse en elegante wijnen.’ Toch is hier niet altijd zonnig; zon en regen, net als warmte en koelte, wisselen elkaar af. Sowieso worden warme dagen gevolgd door koele nachten – die in de wijnen frisse zuren, aromatische intensiteit en een gematigd alcoholgehalte bevorderen. De druiven worden biologisch geteeld, en er is veel aandacht voor de biodiversiteit op het domein. Aangekomen bij een van de oudste akkers vertelt Luís dat de alvarinho druiven afkomstig zijn van verschillende kleine percelen waar de stokken staat op granietgrond, op 100 à 400 meter hoogte. Voorts is microklimaat bepaald bijzonder in Melgaço, in het meest noordelijke punt van Portugal. Zo wordt het district beschermd door bergketens die de storingen vanuit de Atlantische Oceaan tegenhouden.  Luís: ‘De bergen reguleren de regen, de temperatuur en het aantal zonuren, de belangrijkste factoren die de onderscheidende kwaliteit van onze druiven bepalen. Het regent hier voornamelijk tijdens de wintermaanden. waardoor de waterreserves van de bodem worden aangevuld. Dat draagt bij aan een evenwichtige rijping van de druiven en vergroot het minerale karakter van de wijnen’.
Dat deze unieke omstandigheden het wijnhuis geen windeieren hebben gelegd, blijkt uit het grote succes van Soalheiro. De wijnen prijken op talrijke wijnkaarten in heel Portugal, terwijl ook internationaal gezien het domein steeds meer aanzien krijgt. Zowel nationaal als internationaal worden Luís en diens zus Maria (beiden op de foto, zij leiden het bedrijf)  beschouwd als dé experts als het om alvarinho gaat. Luís: ‘Het draait allemaal om de passie voor wijnmaken die aan elke generatie wordt doorgegeven’. Het maken van zuivere, harmonieuze wijnen is ook altijd het doel geweest. Met dit als streven zijn Luís en zijn zus blijven innoveren, perfectioneren en investeren. Inmiddels maakt het wijngoed naast de klassieke Alvarinho, waar het allemaal mee begon, ook geweldige mousserende wijnen, alsmede natuurwijn, rosé en zelfs rode wijn. Dit laat zien hoe veelzijdig en kundig het team is en hoe groot hun drive om altijd te vernieuwen. Uiteraard blijven ze daarbij trouw aan de alvarinho, de druif die in iedere cuvée aanwezig is. In de – recentelijk uitgebreide – kelder werd een apart gedeelte speciaal ingericht voor de vergisting en rijping van de wijnen, waarbij het team alle omstandigheden nauwlettend in de gaten kan houden.  Inmiddels in de kelder aangekomen gaat Luís verder: ’Ieder klein, maar essentieel detail wegen we zorgvuldig om de ​​constante kwaliteit van onze wijnen te kunnen garanderen. Daarnaast experimenteren we veel. Zo worden er wijnen op verschillende soorten en vormen hout opgevoed’.

Een verkwikkende kennismaking met Quinta de Soalheiro is Soalheiro Allo 2020, en lenteachtige Minho op basis van alvarinho en loureiro. Dartelend licht (11,5 procent alcohol), geurend naar bloemen en kruiden, en met een smaak die niet allen zeer fris is, maar ook trakteert op groene appel, grapefruit en andere frisse citrus. Hij is de bestellen voor €11,50 bij www.okhuysen.nl.

***

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Met de zomer in zicht neem ik je graag mee naar Lugano, in het Italiaanse deel van Zwitserland. De stad ligt aan een groot meer, en telt een aantal fraaie parken.
Waaronder het op een heuvel aangelegde Parco San Grato.
Mijn impressie daarvan toont behalve licht en schaduw ook bloeiende struiken aam de voet van oude, weelderig bebladerde bomen.
Voor meer details zie bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

 

TIJD VOOR TV

 Vlak voor D-day van 1989 was het T-day in Abcoude. Waarbij de T stond voor Televisie. Een bus met zes mensen, koffers en opnameapparatuur vertrok zondags voor een eerste tiendaagse veldtocht naar Franse wijngebieden. Met als doel langs de Midden-Loire, in Bordeaux , Buzet, Languedoc, Roussillon, de hele Rhône-vallei, Beaujolais en de Champagne de mooist mogelijke, boeiende beelden te maken voor AVRO’s Wijnwereld, een nieuwe tv-serie. Cameraman Fred Brinkman reed stevig door, zodat we om half zeven bij goed licht langs de Loire konden filmen bij Amboise, en een uur later ook nog op Château de Chenonceau dat over de Cher werd gebouwd.

HET ARCHIEF SPREEKT

Mijn dagschrift meldt dat er die avond gedineerd werd in Auberge Belles Rives in Rochecorbon, niet ver van Vouvray: groene asperges met een mousselinesaus, eendenborst met peer en ciderazijn, een warm geitenkaasje en een gegratineerd fruitdessert met een sabayon van Vouvray. Plus passende streekwijnen. Deze eerste maaltijd vormde het begin van een smakelijke traditie. Overal, waar dan ook, werd na een lange dag reizen en filmen gewoon goed gegeten, vaak héél goed. En altijd uitgebreid. Regisseur Nico Hiltrop, die in de bus permanent verhalen en vooral moppen vertelde, zat zich daar overdag al op te verheugen.

De volgende ochtend om kwart over negen vond het eerste van de talrijke tv-interviews plaats. Presentatrice Tineke de Groot ontmoette prins Poniatowski in diens wijngaard van Vouvray. Collega en mede-presentator Robert Leenaers sprak voor de camera een inleidend tekstje in het wijndorp zelf, en via eerst Saumur en vervolgens Chinon ging de reis naar het grote Bordeaux gebied. Het moeilijkst verliepen de opnamen bij Château d’Yquem. Waar, tijdens het interview met eigenaar graaf Alexandre de Lur Saluces (serieus kijkend op de foto)een grote hond keihard begon te blaffen en bleef blaffen. Wat een tweede hond aanleiding gaf om datzelfde te doen. De bedrijfsleider probeerde beide beesten naar binnen te krijgen, tevergeefs. Uiteindelijk hield zijn vrouw ze een lap vlees voor, waarschijnlijk de biefstuk van het middagmaal, waarna het blaffen veranderde in smakken. Helaas werd de sublieme Sauternes van d’Yquem niet met gulle hand geschonken. Op dit château was men zo Schots-zuinig dat tijdens een eerder bezoek het minirestje wijn uit mijn glas werd terug gegoten in de fles. Ooit heb ik op het majestueus gelegen château mogen lunchen, naast de graaf. Toen ik hem vroeg waarbij hij zelf zijn weelderig zoete nectar, toen wel met gulle hand geschonken het liefst dronk, antwoordde hij met overtuiging ‘Bij alles behalve het dessert’.

Een aanvullende, korte reis startte op 4 september, richting Alsace, via het heuvelige Duitse wijndistrict Kaiserstuhl. Langs het centrale deel van de lange, kronkelige de Route du Vin werden kleurige beelden geschoten in sfeervolle spookjesdorpen met vakwerkhuizen, oude fonteinen, historische uithangborden, versterkte poorten en bloeiende geraniums in Bergheim, Hunawihr, Katzenthal, Ribeauvillé en Riquewihr. Onderweg wees de chaufferende Fred naar een wegwijzer en zei ‘Valt het jullie niet op hoeveel Franse dorpen Toutes Directions heten?’

Als locatie voor onze feestelijke slotmaaltijd was Aux Armes de France in Ammerschwihr gekozen, toen nog een zaak van naam. Wat hébben we gesmuld, alleen al van de drie lepels huisgemaakte ganzenleverpâté en de evenveel bolletjes sorbet au Marc de Gewurztraminer tot slot. Terug in Nederland, de zon straalde, vonden de finale opnamen van de eerste serie plaats op de Maastrichtse Apostelhoeve. Eerlijk gezegd, de wijnen smaakten er zeker zo lekker als die van Alsace.

Halverwege de negentiger jaren begonnen we aan twee nieuwe seizoenen van Wijnwereld, beide gewijd aan Spanje. Op de daar genomen foto zit links van mij Peter Eijkelboom (geluid), rechts de breed lachende regisseur Nico Hiltrop, daarnaast eerst Marianne Nuberg (van Vinos de España die de programma’s sponsorde; de AVRO betaalde niets maar verdiende wel met de verkoop van mijn bijbehorende boek Wijnwijzer Spanje), dan Mark Bruins (camera) en Tineke Groot (presentatie). Behalve een biertje staat op tafel Bitter Kas, het alcoholvrije drankje waarmee de meesten van ons overdag de dorst lesten. ’s Avonds verscheen altijd de wijn. In de Sherry-streek kreeg onze ploeg als begeleider Bartolomé Vergara, een slanke, charmante, perfect Engels sprekende aristocraat die de pr deed voor het gebied. En wiens innamecapaciteit van Fino Sherry bijkans legendarisch was. Een van zijn uitspraken luidde ‘You can drink one Fino at eleven or eleven Finos at one’. Tijdens ochtendopnamen van terrascafés die tapas serveerden, een toen in Nederland nog onbekend fenomeen, zagen we Bartolo (zoals zijn vrienden hem noemden) nooit bij de zaak waar we filmden. Maar hij zat al wel bij de volgende, keurig in het pak, op het terras en nippend aan zijn zoveelste Fino. Een paar jaar later heb ik in Canada met Bartolo lezingen en proeverijen gegeven over Spaanse wijnen, hij natuurlijk over Sherry. Ik hoor hem de aanwezige journalisten nog toeroepen ‘If they ask me what time it is, I always say Fino time.’

***

 

 Tijdens een rondreis door Ierland heb ik overal in de hotels gevraagd naar een echte Ierse wijn, maar vond helaas alleen maar mead, honingwijn. Toch heerst er in het zuidoosten bij Kinsale een klein microklimaat waarbinnen Thomas Walk sinds 1980 experimenteert met druiven – en uiteindelijk in de rondo een geschikt ras vond om wijn van te maken. Tegenwoordig produceert hij daarvan een lichte rode wijn genaamd Velvet, een rosé en een bubbelwijn genaamd Exubérance. Aldus de toelichting van de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com.

 


 

 

 

 .

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.