Voor de nieuwe selectie van Best uit de Test ben ik via het proefglas de wereld overgesprongen, en heb zowel van het noordelijk halfrond als van het zuidelijk bijna twintig echt lekkere wijnen ontdekt bij even zovele leveranciers.

Voorts beschrijven de proefprofs van Perswijn de kostelijkste wijnen uit Cornas, een klein topgebied in het noordelijke Rhône-dal.

Ook kun je lezend en kijkend een bezoek brengen aan het zonnige Aruba – waar tegenwoordig ook wijn wordt gemaakt. Dat het maar een smakelijke maand mag worden.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Joan Sardà Rosat Brut
Cava
Het Catalaanse domein Joan Sardà heeft als onderkomen Masía Olivella, een herenhuis met vijverpark in de Penedès, niet ver van Barcelona. De wijngeschiedenis van de familie Sardà gaat terug tot 1927 toen druiventeler Tomàs Sardà zelf wijn ging maken. Het 12 hectare tellende wijngoed, dat naar Joan werd genoemd, de ondernemende zoon van Tomàs, werkt volledig biologisch. En tijdens het productieproces doet de bodega er alles aan om de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk te beperken. Naast stille wijnen brengt de familie Sardà mousserende voort, waaronder een plezierige Cava rosé van garnacha. Deze Rosat Brut heeft een pittig-fris karakter en trakteert op o.a. fruit van bessen en rode vruchten. Richtprijs €14,70, adressen via www.kwastwijnkopers.nl (zie ook de banner).


Albrecht Schwegler, Weiss von den Parzellen 2022
Württemberg
Bijna drie decennia geleden werd Albrecht Schwegler wijnbouwer in Württemberg, waar hij een akkertje van 0,64 hectare verwierf. Zijn wijnen werden zo goed ontvangen dat hij meer grond kon kopen; het huidige domein omvat 15 hectare. Albrecht zelf kijkt nog wel mee, maar heeft de dagelijkse leiding overgedragen aan zoon Aaron (op de foto in de wijngaard) en diens vrouw Julia. Behalve elders in Duitsland heeft Aaron ervaring opgedaan in Californië, Nieuw-Zeeland en Zwitserland. Naast allerlei rode wijnen maakt hij een opmerkelijke witte, de Weiss von den Parzellen. Waarvan de 2022 werd samengesteld uit 75 procent riesling, 13 procent grauburgunder ofwel pinot gris en zowaar  11 procent van de in Duitsland schaarse chardonnay. Het is een verrukkelijke, sappige voorjaarswijn, opwekkend fris en fruitig (citrus, witte vruchten, groen), met in de achtergrond een nootje en een kruidje. Fles €13,50 bij www.winterbergwijnen.nl.

 

 

Chemin des Murs 2021
Saumur
Als Chenin Blanc in zijn volle glorie, zo zou je deze Saumur kunnen typeren. Zijn geboortegrond is een ommuurd (met ook nog elf hoge muren er nog in) perceel van klei- en kalkgrond op een onderlaag van tufsteen waar de heel beschutte chenin stokken tot volle rijping komen. Het 0,56 hectare bestrijkende perceel, Le Clos d’Entre les Murs, is zo bijzonder dat het zelfs tot historisch monument werd verklaard. Het behoort aan Château de Parnay, een wijngoed van in totaal 35 hectare. Men gaf de Chemin des Murs 2021 een jaar vatrust, maar ondanks zijn leeftijd smaakt de wijn nog heel vitaal, met in zijn aantrekkelijke aroma voornamelijk gekruid fruit van zowel witte als citrusvruchten. Tegelijk smaakt deze droge Saumur sappig en vlezig; alle elementen samen deden hem schitteren bij o.m. een gerecht van kip. Richtprijs ruim €25, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

Cono Sur Bicicleta Reserva Unoaked Chardonnay 2022
Chile
Kwaliteit, duurzaamheid en innovatie, ziedaar de drie principes die door Cono Sur worden gevolgd, een ruim dertig jaar geleden door de groep Concha y Toro gesticht wijnbedrijf in Chili. Anno 1995 was Cono Sur de eerste bodega in heel Zuid-Amerika om natuurkurk te vervangen door synthetische afsluiters, en anno 2002 de eerste in Chili om voor witte wijnen de schroefdop te adopteren. Onderdeel van de duurzaamheid is organische druiventeelt, nu al zeventien jaar volledig – in momenteel zo’n 1700 hectare binnen zeven wijnvalleien. Wat betreft kwaliteit, die wordt in alle lijnen volop geboden. Zo is de op €6,49 plezierig geprijsde Bicicleta Unoaked Chardonnay 2022 volop voorzien van discreet gekruid sappig fruit, een mix van frisse citrus, zoals grapefruit, met mildere vruchten, zoals peer, perzik en tropisch. Kortom, op de fiets naar Albert Heijn, of via het scherm naar www.ah.nl (zie de banner).

 

 

Di Filippe Grechetto 2022
Umbria
In het groene, heuvelachtige gewest Umbria laat de familie Di Filippo ruim vierhonderd ganzen ‘grazen’ op 4 van de 30 hectare eigen wijngrond. Ze houden de druivenakker schoon. Voorts bewerkt men hetzelfde perceel alleen met paarden. Sowieso wordt het gehele domein Di Filippo met veel respect voor de natuur, dus duurzaam bewerkt – en met respect voor mensen. Zo werkt men voor bepaalde wijnen samen met La Semente, een organisatie die autistische kinderen emplooit. Van de witte wijnen verdient de Grechetto 2022 een aanbeveling. Deze naar een regionale druivenras genoemde wijn is namelijk behalve sappig en aangenaam fris ook heel smakelijk, dankzij schakeringen van licht gekruide witte en gele vruchten, plus wat notigheid. Richtprijs €12,20, adressen via www.heisterkamp.com.

El Chardo 2022
Vin de France
Weinig wijnfamilies zijn binnen het Loire-dal zo breed actief is de familie Saget. Die vanuit Pouilly-sur-Loire een heel scala aan herkomstbenamingen levert, o.a. via het handelshuis Saget La Perrière. Dat dynamisch geleid wordt door de gebroeders Arnaud en Laurent Saget. Het accent ligt op witte wijnen van Loire-druiven als chenin blanc en sauvignon blanc, maar van de merklijn Les Eclaireurs is nu ook een pure, goed gevulde Chardonnay verkrijgbaar, El Chardo gedoopt. Deze werd zo natuurlijk mogelijk bereid, en trakteert op discreet gekruide, milde, sappige citrus, waaronder perzik, met nog een nootje toe. Prima bij o.a. kip & co. Reguliere prijs (maar let op aanbiedingen en premium kaart kortingen) €12,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Banner KWAST BANNER

 

KWV Heritage Collection Chenin Blanc 2023
Western Cape
Al sinds 1918 is het grote bedrijf KWV een drijvende kracht binnen de Kaapse wijnindustrie. Het ontstond als de Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging, maar werd later een bedrijf waarvan de aandelen in handen  kwamen van diverse investeerders. Wel worden nog altijd druiven betrokken van zeker zo’n vijftig verschillende domeinen in een stuk of tien verschillende Kaapse wijnstreken. Binnen het omvangrijke wijngamma vinden we uiteraard Chenin Blancs, want met de gelijknamige druif is ruim 18 procent van ’s lands wijngaarden beplant. Een baie goede versie, heerlijk bij o.a. hartige hapjes, zeefruit, salades en vis, is de sappige Chenin Blanc 2023 van de Heritage Collection, een wijn waarin behalve frisse citrus en groene appel ook milder fruit te proeven valt, zoals van meloen en passievrucht. Hij is voor €7,99 te koop bij www.jumbo.com.

 Las Niñas Mapuche Sauvignon Blanc Chardonnay 2023
Valle Central
Het was in 1996 dat drie Franse families een hoogwaardig wijngoed stichtten Chili, binnen het Apalta district van de Colchagua Vallei. Ze doopten het Las Niñas, creëerden een wijngaard van (tegenwoordig) 36 hectare, kozen voor duurzame druiventeelt, en lieten een design kelder bouwen.  Een paar jaar terug werd hun bedrijf overgenomen door de gigant Les Grands Chais de France die het beleid continueerde – en dus nog steeds kostelijke, zuivere wijnen maakt. De in een kleurrijke papieren fleszak verpakte Mapuche Sauvignon Blanc Chardonnay 2023 bijvoorbeeld, een elegante, uitgesproken frisse, door eerstgenoemde variëteit gedomineerde dorstlesser met in zijn smaak ook flink wat frisse citrus, aangevuld door groen fruit. Flesprijs €12,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

Louis Latour Duet Chardonnay-Viognier 2021
Ardèche
Enerzijds werkt het sinds 1997 bestaande Bourgogne-huis Louis Latour heel klassiek, anderzijds ook avontuurlijk. Zo begon het 35 jaar geleden een groot project  in de Ardèche (foto), zo’n 250 kilometer bezuiden Beaune. Dit aanvankelijk om daar meer betaalbare Chardonnays te maken dan die uit de Côte d’Or. Het succes was zo groot dat tegenwoordig ter plekke met ongeveer honderd druiventelers wordt samengewerkt die samen plusminus 380 hectare bezitten. En er verrees een nieuwe, eigentijdse kelder. Naast chardonnay cultiveert men nu ook viognier. Beide rassen worden vrijwel tegelijk geplukt, en voor de Duet Chardonnay-Viognier ook samen vergist. Deze duowijn, huidige oogstjaar 2021, werd vrij fris gestijld, en heeft in zijn sappige, correct frisse smaak o.a. nuances van groene vruchten, citrusfruit en wat wit, samen met een zachte kruidigheid en vaag een heel klein pepertje. Importeur www.heerenvanheusden.nl (zie de banner) rekent momenteel €12,50 per fles.AIX 2023
Coteaux d’Aix-en-Provence
Wat is-ie weer lekker de nieuwe AIX rosé. Als gebruikelijk zuiver, fris en ferm, en behalve  fruitig (met in zijn aroma o.a. grapefruit en bessen) ook aangenaam kruidig, wat ‘m tevens aan tafel tot een prima partner maakt. Vanwege allerlei klimaat problemen was 2023 voor producent Eric Kurver en diens team een echt moeilijk jaar vol uitdagingen, maar mede vanwege de hoge ligging van de eigen AIX wijngaard (75 hectare) en duurzame praktijken konden uiteindelijk, vanaf 6 september, zeer gezonde druiven geoogst. Waarna een compositie gecreëerd werd van 60 procent grenache, 20 cinsault en 20 syrah. De richtprijs van deze wederom aixcellente rosé, waarvan de gewone flessen deze maand gaan instromen, bedraagt €18,95 in wijnspeciaalzaken, en een euro minder online. Adressen via importeur www.walravensax.nl.

 

 

 

Callia Malbec 2023
San Juan
In Argentinië heeft de familie Pon van M.P. Wines niet alleen wijnbedrijven in de provincie Mendoza, maar ook twee in de noordelijker San Juan. Waar twintig geleden een immers domein werd overgenomen dat momenteel over zo’n 1500 hectare met druivenstokken beschikt, Bodegas Callia. De eigen akkers liggen verspreid over drie valleien, tot op een hoogte van ongeveer 1400 meter, waar de zon 330 dagen per jaar aan een heldere hemel schijnt en elke nacht de temperatuur sterk daalt. Voorts beschikt het bedrijf over een hypermoderne kelder met roestvrijstalen gistingstanks. Geen wonder dat hier superieure wijnen worden gemaakt. Een zeer Argentijnse, want vervaardigt van malbec, het meeste geplante druivenras, is de kort op vat gelagerde Callia Malbec 2023. Een soepele, zacht frisse en op sappige wijze naar rijp zwart fruit, laurier en een vleugje vanille smakende, goed gevulde, ferme wijn die in licht gekoelde vorm muy bien samengaat met alle mogelijke vleesgerechten. Fles €6,59 bij www.plus.nl.

Domaine Saint-Germain Pinot Noir 2022
Bourgogne
In het hart van de Mâconnais, zuidelijk in de Bourgogne en bij het om zijn grotten bekende dorp Azé, beoefent de familie
Marillier al wijnbouw sinds 1921. De wijnen, van tegenwoordig 46 hectare, worden uitgebracht onder diverse domeinnamen, waaronder Domaine Saint-Germain. De Pinot Noir 2022 daarvan smaakt op sappige wijze hoogst plezierig naar subtiel gekruide zwarte vruchten, met nog een hint van aardsheid en een blaadje laurier in de achtergrond. Bij sudderlapjes vonden wij ‘m heel heerlijk. Bij www.dirckiii.nl (zie de banner) kost deze Bourgogne €10,99.

 

 

La Coucoute Cabernet Franc (sans soufre ajouté) 2022
Bordeaux
Op zijn 33e werd de Belg Stéphane Defraine (foto) mede-eigenaar van Château de Fontenille, een tegenwoordig 63 hectare tellend domein binnen Bordeaux.  Behalve allerlei gave château wijnen van duurzaam geteelde druiven maken hij en zijn team plezierige, soms verrassende wijnen onder het merk La Coucoute. Een smakelijk voorbeeld vormt de Cabernet Franc – die zowaar gepresenteerd wordt in een Bourgogne c.q. Loire fles. Die wellicht een  verwijzing vormt naar Chinon, Bourgueil en dat soort Loire wijnen, want ook die worden van alleen cabernet franc gemaakt. De wijn is enerzijds houtloos en anderzijds fruitrijk: je proeft vooral sappige bessen en zwoelige zwarte vruchten. Voorts is de 2022 soepel, ferm, zacht fris, en heel geschikt om licht te koelen. Deze verrukkelijke voorjaarswijn kost €9,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

J.P. Chenet Cabernet-Syrah 2022
Pays d’Oc
Na begonnen te zijn met Cognac verlegde handelaar Joseph Helfrich (foto) zijn activiteiten naar wijn – en maakte van Les Grands Chais de France een wereldbedrijf  dat honderden wijnen produceert, en dat uitgroeide tot Frankrijks grootste wijnexporteur. Een van de meeste succesvolle merken, door Helfrich veertig jaar geleden persoonlijk gecreëerd, is J.P. Chenet (dat aanvankelijk J.P. Chanel heette). Destijds hadden de flessen een schuine hals, maar tegenwoordig een rechte, met schroefdop. De benodigde druiven komen van zo’n zevenduizend druiventelers, meestal leden van coöperaties. En de kwaliteit? Die is verrassend goed, zeker ook gezien de verkoopprijs, zo ontdekte ik bij het proeven van de Cabernet-Syrah 2022. Want dat bleek een echt smakelijke wijn te zijn, getypeerd door sappig, zacht rijp fruit van zwarte vruchten en bessen, met wat laurier en een zachte kruidigheid. Een van de aanbieders is www.dirckiii.nl (zie de banner) die €5,99 per fles rekent.

 

 

Matayac Malbec 2021
Cahors
Het grote familiebedrijf Castel heeft een dochterbedrijf dat alleen wijnen voert uit het Franse zuidwesten (met uitzondering van Bordeaux). Het heet Matayac. Een sterretje in de collectie daarvan is de zes maanden op vat gerijpte Cahors, uit de naar een stad aan de Lot genoemde wijnstreek.  Men maakte ‘m van alleen de regionaal dominerende malbec. Vaak smaakt rode Cahors krachtig, met flink wat tannine, maar het is Matayac gelukt om een meer elegante versie te creëren, met slechts 12,5 procent alcohol. Sappig smaakt de 2021 eveneens, alsmede zachtfris, terwijl besfruit, donkere tonen en kruidigheid het geheel aangenaam completeren. Deze breed inzetbare vleesvriend kost €8,95 bij www.vinify.nl, zie ook de banner.

Chapoutier Deschants 2022
Cornas
Om het doek maar meteen op te lichten: deze Cornas is een van de charmantste rode Rhône wijnen die ik  ooit heb genoten. Niet heftig, met een bescheiden 12,5 procent alcohol, en tegelijk levendig. Met in zijn sappige smaak zowel zacht gekruid zwart fruit als wat laurier & co. Aangenaam soepel bovendien, zacht fris, evenwichtig en zuiver. Hulde dus voor zijn producent, M. Chapoutier, een meer dan twee eeuwen jong handelshuis dat voortvarend geleid wordt door biopionier Michel Chapoutier (links). En Cornas? Da’s een betrekkelijk reliëfrijk gebiedje van pakweg 145 hectare in het noordelijke Rhône-dal, en de enige druif die er groeit is syrah. Richtprijs €31,50, adressen via importeur www.cordier-wines.nl.

 

 

PoggioargentierA  Bellamarsilia 2021
Morellino di Scansano
Een Italiaanse landbouwkundig en een Engelse, vrouwelijke marketing manager verwierven in 1997, samen met het vijftien jaar eerder gestichte domein Tua Rita,  een wijngoed binnen de Maremma, de Toscaanse kustzone. Het kreeg de naam Poggio Argentiera, en groeide tot ruim 22 hectare. De grote specialiteit is een pure Sangiovese met de herkomstbenaming Morellino di Scansano. Het oogstjaar 2021 van deze Bellamarsilia werd alom gelauwerd, en ontving 90-92 punten van critici. Er valt van alles in deze stevige, zacht frisse, flink nahangende wijn te proeven, waaronder milde laurierdrop, vijgen en rijpe bramen – en fris geserveerd vonden wij ‘m het lekkerst. Fles €15,50 bij www.colaris.nl.

Proelio Garnacha Viñedos Viejos 2019
Rioja
Anno 1999 kocht de zeer ondernemende Spaanse wijnproducent Javier Palacios in het uiterst zuiden  van de Rioja het bedrijf Bodegas Proelio. Dit beschikt over 30 hectare, waarvan een deel beplant is met stokoude garnacha stokken die gemiddeld zo’n tachtig jaar oud zijn (rechts). Ze geven een lage opbrengst, maar dat komt de intensiteit van de wijn ten goede. Overigens werd de wijn met natuurlijke gisten bereid, en kreeg nog een jaar rijping in twee verschillende fustsoorten van eikenhout. De nu beschikbare Garnacha Viñedos Viejos 2019 bezit een stevige structuur, een bijna zwoele kruidigheid, milde vanille tonen (dankzij het houtcontact) en een aimabele fruitigheid van o.m. bessen, terwijl een zachte frisheid vitaliteit verschaft. Deze Proelio proeven is gewoon een genoegen. Fles €16,95 bij www.josbeeres.nl, zie de banner.

 

***

 

 

CORNAS OP Z’N KOSTELIJKST

Pure Syrah wijnen, daarmee excelleert Cornas, een ongeveer 145 hectare tellend gebiedje in het noordelijke Rhône-dal. De druiven groeien tegen op kleine plateaus en tegen de flanken van veelal graniethoudende heuvels direct achter het dorp Cornas. De gemiddelde wijnkwaliteit ligt hoog, zo ontdekten de proefprofs van Perswijn die de wijnen omschreven als ‘geweldig’. Bovendien kan Cornas heel goed rijpen. Inmiddels hebben de wereld ontdekt hoe kostelijk Cornas wijnen kunnen zijn, met als gevolg gestaag gerezen verkoopprijzen. Maar die liggen nog altijd een heel stuk onder die van andere Syrah toppers uit het noordelijke Rhône-dal, zoals Côte Rôtie en Hermitage. De hierna beschreven wijnen ontvingen van het Perswijn panel 16 punten of meer (van een mogelijke 20). Er werd geproefd uit Versatile glazen van Grassl Glass. De foto toon een wijngaard van het domein Alain Voge.

P.S. Voor de beschrijving van een uitstekende jongere Cornas, zie hiervoor bij de rode wijnen van Best uit de Test.

Alain Voge, Les Chailles  2021
GEUR mooi getypeerd, cassis, peper, kruidig
SMAAK lichter dan gebruikelijk, fruit, fijne tannine, zuren
www.karakterwijnimport.nl, prijs ergens tussen de €30 en  €50

Alain Voge, Les Vieilles Vignes 2020
GEUR donker fruit, jeneverbes, laurier, zoethout, krachtig
SMAAK prachtig intens, goed fruit, tannine, hout, lang, klasse
www.karakterwijnimport.nl, prijs meer dan €50

Cave de Tain, Arènes Sauvages 2019
GEUR wild en rustiek, peper, cassis, donker
SMAAK mooi rijk en rijp, ongetemd, tannine, lang
www.dgswijn.nl, circa €50

Domaine Durand (Eric & Joël), Empreintes 2020
GEUR zwarte bessen, laurier, hout, compact en jong
SMAAK goed fruit, goede balans, toegankelijk
www.lesgenereux.nl, €43,70

Ferraton Père & Fils, Lieu-Dit Les Eygats 2020
GEUR donker fruit, specerijen, krachtig, vlezig, wilde kruiden
SMAAK mooi vol, vlezig, rulle tannine, lang
www.levineur.com, €52,95

Jean-Luc Colombo, Terres Brûlées 2017
GEUR cassis, pruimen, koffie, cederhout, zwarte olijven
SMAAK krachtig, chocolade, fijn gerijpt maar nog reserve
www.lfe.nl, circa € 50

Maison les Alexandrins 2020
GEUR direct, bosfruit, leer, laurier, vlezig
SMAAK veel fruit, romig, goede grip en zuren
www.kwastwijnkopers.nl, circa €45

Vincent Paris, Granit 30 2020
GEUR rijp zoet bosfruit, laurier, jeneverbes, mooi hout
SMAAK zoetzuur fruit, mooi intens, krachtig en lang
www.poot.nl, circa €35

Vincent Paris, Granit 60 Vieilles Vignes 2020
GEUR reductie, cassis, peper, wilde kruiden, mineralig
SMAAK heel puur, prachtig fruit, zoetzuur, tannine, toekomst
www.poot.nl, circa €45

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/

 

 

 THOSE WERE THE DAYS…

…toen van mijn koopgids Wijnalmanak – voor aanvankelijk de beste wijnen onder tien gulden, en later onder vijf euro – binnen een paar maanden, altijd vanaf oktober, tienduizenden exemplaren werden verkocht, en de titel steevast in de boeken toptien belandde. En dat gedurende zeker vijftien achtereenvolgende jaren.

Het betekende wel dat op den duur, in het late voorjaar, meer dan tweeduizend flessen werden bezorgd die in pakweg acht weken moesten worden geproefd. De huiskamer stond bomvol met dozen. Mijn lieve vrouw Julie ‘registreerde’ elke wijn op een proefformulier, waarna ik vrijwel dagelijks zestig tot tachtig wijnen ging proeven om de beste, de lekkerste, de plezierigst geprijsde te vinden en vervolgens te beschrijven.

Het zelf openen van al die flessen was een horreur, want de schroefdop bestond nog niet. Het eerste jaar kreeg ik ook meteen een soort ‘tennisarm’. Maar gelukkig, de WineMaster van Vacuvin bood soelaas. Want met een paar simpele hefboom bewegingen konden daarmee de kurken worden verwijderd.

(De cartoon is een bewerkte uit vermoedelijk The Wine Spectator van decennia geleden.)

 

 

WANDELEN EN PROEVEN
op
ARUBA

We hebben het ervaren in Cádiz, Detroit, Dresden, Graz, San Gimignano en heel wat andere plaatsen: de beste manier om een stad verkennen is wandelend met een lokale gids. Blij dus om op Aruba de toergids Mark Benson Denz (foto) te ontmoeten. Als de nummer één gids van www.bookaruba.com gaat hij ons Oranjestad laten zien. In pakweg drie uur tijd. Op een beschaduwde plek vertelt Mark eerst het een en ander over Aruba. Het eiland werd in 1499 bezet door Spanjaarden. Die kennelijk zo klein van stuk waren dat ze de daar wonende Indianen beschouwden als reuzen – en de nieuwe kolonie Eiland van de Giganten doopten. Later kreeg het de naam Oroba, omdat er goud gevonden was. En sinds ongeveer tweehonderd jaar wordt het daarvan afgeleide Aruba gebruikt. Vandaag de dag wonen er zo’n 106.000 mensen – die vorig jaar het record aantal van ruim 1,2 miljoen toeristen ontvingen. Circa 70 procent van de bevolking is dan ook direct of indirect betrokken bij de toeristenindustrie. Vroeger werden in Oranjestad veel paarden verhandeld. Vandaar dat verspreid over het centrum acht sculpturen van paarden werden geplaatst. Ze zijn blauw, omdat de paarden destijds via het blauwe zeewater werden ontscheept.

Het eerste deel van onze stadstoer voert langs een hele batterij juweliers en langs een sjiek winkelcentrum waarvan de brede, versierde koepeltorens doen denken aan even zovele  verjaardagstaarten. Met ervoor, over de L.G. Smith Boulevard, een schier eindeloze rij stapvoets rijdende auto’s. Achter en parallel ermee loopt de veel rustiger Schelpstraat. Waar een eerste ‘culinaire’ stop wordt gemaakt. Dit gebeurt bij Stop & Go, een simpel eettentje waar je staand het ontbijt kunt gebruiken en de plaatselijke specialiteit pastechi kunt bestellen. Dit is een gefrituurd deegbroodje dat gevuld kan zijn met o.a. kip, rundvlees, tjap tjoy of kaas. De laatste versie krijgen wij gepresenteerd: het deeg smaakt ietwat zoet, en de kaas blijkt Goudse te zijn. Toevallig rijdt een van de vier open toeristentrams voorbij. Het stadbestuur heeft een jaar of vier geleden een trambaan aangelegd die bezoekers heen en terug naar het stadshart voert, vanaf de cruisehaven, en dat geheel gratis. Schuin achter Stop & Go ligt het National Archeological Museum dat werd ondergebracht in vier oude, gerenoveerde pandjes, monumenten eigenlijk. Met ervoor een van de blauwe paarden. Op een van Hollands aandoende, fel gekleurde gevels staat ‘año 1929’.  Het museum vormt een hommage aan het 3500 jaar oude erfgoed van Aruba. Even verderop arriveren op het centrale plein,  waar vijf straten uit uitkomen. Behalve een uitnodigend terras zien we er een fonteinpartij met wederom een blauw paard. Mark wijst op de torens van Oranjestads eerste Protestantse kerk (1846) en een veel grotere dichterbij (1950).

Tijd voor groen. In het nabije Wilhelminapark, langs de kust, worden gazons afgewisseld door oude bomen, struikgewas en bloemperken, het vormt de leefomgeving van een groep lui in de zon liggende leguanen die dagelijks door een hotel worden gevoederd. Standbeelden prijken er ook. Het hoogste en allereerste (1955) van heel Aruba is dat van een statige, verrassend rijzige koningin Wilhelmina. Recenter (2011), kleiner en zeker zo fraai is de sculptuur van Anne Frank. Deze staat op sokkel met op zijn vier zijden in de vier talen van Aruba – Papiamento, Nederlands, Spaans, Engels – Anne’s inspirerende woorden ‘Hoe heerlijk het is dat niemand een moment hoeft te wachten om te wereld te verbeteren.’ Tegenover het park werd een buste geplaatst van Cornelis Eman (foto onderaan deze reportage) die in navolging van zijn vader Jan Hendrik ‘Henny’ Eman, elders eveneens in steen vereeuwigd, streed voor onafhankelijkheid, anno 1947. Tevergeefs overigens; het was pas bijna veertig jaar later dat de Nederlandse regering Aruba zijn huidige status en eigen parlement gaf.

We zijn nu vlakbij Fort Zoutman. Dit verrees, op initiatief van kolonel Zoutman, in 1796 om  zeerovers af te schrikken. Met de bouw werd begonnen nadat een van de piraten maar liefst twaalf paarden had gestolen. Het kleine, stoere complex heeft echter nooit strijd geleverd. Je betreedt het via een poort onder Willem III vuurtoren, die anno 1968 ook verrees als uitzichtpunt. Het fort zelf fungeert tegenwoordig als Museo Historico waarin lokale geschiedenis in beeld wordt gebracht. Niet ver voorbij het fort staat het Huisje Kart, 250 jaar oud, en als gebruikelijk heel laag. Er is nu een Italiaans wijnrestaurant in gevestigd, Italy in the World  (Oranjestraat 2). Schuin erachter, links en langs de Wilhelminastraat, vind je van Oranjestads mooiste panden, het Eloy Arends Huis. Dit verrees in 1925 als een soort bruidsschat, voor de bruid van de aanstaande bruidegom (foto rechts). Geheel passend in deze gedachte is dat de voormalige woning, die na een brand volledig werd gerestaureerd, nu dient als stadhuis en trouwlocatie. Langs de Wilhelminastraat ontdekken we ook Bistro de Suikertuin waar o.a. Indonesische gerechten als nasi goreng verkrijgbaar zijn.

Ter afsluiting lopen we naar de officieuze hoofdstraat, de Caya Kroes, waar alleen de tram mag rijden. Langs de rustige, beboomde straat staat niet alleen het bazaarachtige Palais Orienta, de oudste (1928) winkel van het eiland en nog steeds in handen van dezelfde familie), maar ook het Pastechi House met langs zijn gevel levensgrote beeltenissen van Máxima en Willem-Alexander. Als finale gaat onze gids persoonlijk pan pati bereiden,  een gebakken, zoetig deeggerecht waarin o.m. maïsmeel wordt verwerkt. Dit gebeurt in Cocoplum, een primitief-sober ingericht, open eetlokaal gespecialiseerd in eilandgerechten. Maar na de warme wandeling genieten we zeker zoveel van het koel geserveerde bekertje bier, Aruba’s eigen Balashi pils, dat heel hoppig smaakt en de inmiddels aanzienlijke dorst lekker lest.

Ook met de eigen eilandwijnen kan op Aruba de lekkere dorst worden gelest. Want de Twentse wijnproducent Roelof Visscher, die eerder ervaring opdeed met een wijnproject op Curaçao, heeft samen met de lokale ondernemer David Kock en diens familie Aruba’s eerste wijngoed gesticht. Dit heet Alto Vista (www.altovistawinery.com), ligt in woestijnig terrein ten noorden van Oranjestad, wordt omgeven door cactussen, en bestaat uit diverse gronden: stenig, klei/leemhoudend en zanderig. Het beslaat nu 2 hectare, maar gaat geleidelijk groeien naar 4 en mogelijk zelfs 6 hectare. De belangrijkste druiven zijn chenin blanc en tempranillo. Daarnaast werden colombard en syrah aangeplant. De eerste oogst was die van 2022. Een van de grootste uitdagingen? Dat is, zo stelt Roelof, water: ‘Maar we redden het met een combinatie van regenwater, leidingwater en gerecycled grijswater uit hotels.‘ Een andere uitdaging wordt gevormd door vogels en ander ongedierte die druiven kunnen oppeuzelen. Vandaar dat de stokken beschermd worden door netten. Vanwege het zonnige klimaat zou twee keer per jaar kunnen worden geoogst, ‘maar we hebben ervoor gekozen om dat in de eerste jaren te beperken tot één oogst per jaar’. Inmiddels is de Alto Vista Winery (die overigens ook een distilleerderij heeft voor rum) een toeristische attractie geworden. Men kan op alle dagen van de week behalve zondag een toer van een à twee uur boeken die bestaat uit een wandeling door de wijngaard, een kijkje in de kelder en een proeverij van vijf wijnen (wit, rosé en rood) met snacks, in het eigen proeflokaal dat een terras heeft. Wat een plezier om op Aruba niet alleen te kunnen wandelen, maar ook te proeven.

 

***

Banner AH_wijnbanner_538x100

 


SCHILDERIJ VAN DE MAAND

De naam Cheddar is wereldwijd verbonden met een harde kaas, maar refereert ook aan een imposante ravijn bij de gelijknamige stad in het Engelse graafschap Somerset. Deze Cheddar Gorge zou je haast als de Grand Canyon van Groot Brittannië kunnen beschouwen. Zelf vind ik hem zo mooi en indrukwekkend dat ik hem dit jaar voor de tweede keer heb geschilderd, maar nu veel groter dan in 2020. Voor meer details zie bij Landschappen op www.vinpressionist.com.  

 

 

FLATERS AAN TAFEL

 Je zou het bijna een jeugdzonde kunnen noemen, mijn allesbehalve serieuze paperback Flaters aan tafel die ruim 35 jaar geleden verscheen bij de toen nog bestaande Mondria Uitgevers. Het boekje bestond uit een verzameling blunders die bekende, minder bekende en volstrekt onbekende Nederlanders aan tafel maakten, thuis of in restaurants. De uitgave werd gegarneerd met knappe, cartoonachtige tekeningen van de briljante, internationaal bekroonde Bert Witte (1943-2012). Elke maand plaats ik een vrolijke voorval en een illustraties in dit webmagazine. Deze maand wordt een belevenis van de Tilburgse wijnpublicist Frans Verbunt beschreven.

Frans Verbunt schreef over wijn, en wist dus hoe het hoort. In een landelijk Bourgondisch restaurant bestelden hij en zijn vrouw forel, en als ‘kenner’ vond Frans dat daarbij beslist een witte wijn moest komen. Er stonden echter alleen rode wijnen op de kaart. Alleen door luidkeels veel drukte en misbaar te maken lukte het Frans om toch een fles wit op tafel te krijgen. Even later arriveerde de forel – die bereid was met… een rode wijnsaus. Een lichte rode Bourgogne van de kaart zou er perfect bij zijn geweest. Vermoedelijk is Frans Verbunt nooit terug geweest in het desbetreffende restaurant, tenzij goed vermomd.

 

 

***

 

Dit etiket van de grootste Zuid-Afrikaanse wijncoöperatie KWV in Paarl is een eerbetoon aan Abraham Perold, professor of viticulture aan de universiteit van Stellenbosch. Anno 1925 was hij het die de blauwe druivensoort pinotage creëerde door pinot noir te kruisen met cinsault (destijds hermitage genoemd). Pinotage is een vroeg rijpende druif met een zeer donkere kleur en krachtige smaakkenmerken van o.a. bramen en pruimen. Aldus de toelichting van de grote etiketten verzamelaar Bert Wentzel (jokebertwentzel@gmail.com) die dit label selecteerde uit zijn wereldwijde collectie.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf ,of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.